Персона

Cьогодні ми хочемо Вас познайомити з аспірантом спеціальністі «Менеджмент», а також громадським діячем Владиславом Дібровою. Зараз він досліджує тему партисипативного управління територіальної громади, адже впевнений, що саме участь громадян у розвитку локальних територій буде «пушити» (штовхати) їх до розвитку як економічного, так і інфраструктурного. Поряд з цим Владислав трішки працює в громадському молодіжному секторі, в Сумській молодіжній організації «Ліцей».

Владислав Діброва, аспірант спеціальності "Менеджмент"

Владислав Діброва, аспірант спеціальності “Менеджмент”

FB: Розкажіть, чому Ви зайнялися волонтерською/громадською діяльністю. Що було поштовхом до прийняття такого рішення?

Владислав: Насправді, мені не відгукується, коли мене називають волонтером, бо більше себе вважаю громадським діячем, що є ширшим поняттям, куди, як складова, входить і волонтерство. Ситуація в країні протягом останнього десятиріччя заслужено вивела саме «волонтерство» на першу лінію в громадському секторі. І саме завдяки вмінню нашого народу об’єднуватись та допомагати в скрутний момент Україна і Суми вільні. Я не ставав волонтером в повному розумінні цього слова, просто періодично зміщував акцент від громадської діяльності загалом на допомогу ЗСУ та соціально незахищеним верствам населення.

Поштовху не було) Так, потихеньку, десь щось робиш, потім стає цікавіше, потім помічаєш, що ти робиш корисну річ, яка є потрібна і воно затягує. І не відпускає (посміхається)

FB: Чим займається Ваш проєкт? Розкажіть про нього більше.

Владислав: Який із них? (Посміхається). Якщо зупинятись на одному, то, наприклад, останні кілька років успішно йде розвиток клубу настільних ігор «Ігробум». Всіх людей, що допомагають, назвати не можливо, але організації можна спробувати. Це і Сумський державний університет, Конгрес-центр СумДУ, Сумський палац дітей та юнацтва, Управління молоді та спорту Сумської ОДА, DVV International, Британська рада, Міжнародна організація з міграції. Дуже хотіли залучити кошти через Громадський бюджет, але, нажаль, 2022 року він не реалізовувався зі зрозумілих причин.

На практиці діяльність клубу зводиться до щотижневих зустрічей щоп’ятниці з 18.00 до 21.00 та щонеділі з 15.00 до 21.00 в аудиторії 030 (Ігровий простір «Антидах») Конгрес-центр СумДУ. Ми вже розрослись до майже 390 учасників каналу в Телеграмі https://t.me/board_games_sumy  І на зустрічі клубу приходить від 15 до понад 40 осіб, що вільно грають у понад 70 ігор. До речі, поширеною є практика приносити власні ігри та навчати. Зараз знову постає питання про закупку додаткових ігрових столів.

Окрім цього здійснюємо промовиїзди з проведенням ігротек по області силами волонтерів. Вже були в школах та ВНЗ Сум, Шостки, Тростянця, Охтирки, Бугруватому. Цього року в планах розширити географію та побувати в с. Сонячне Охтирського району, в Роменському районі.

FB: З якими потребами ви найбільше стикаєтесь зараз?

Владислав: Потреби організації громадського сектору = потреби цільової аудиторії, принаймні, мені так здається. За молоддю, як цільовою аудиторією, помічаю незакриття наступної низки питань:

  • психологічних – варто пропрацьовувати алгоритми виходу зі стресу та знати, коли їх застосовувати;
  • соціокультурних – організація різного профілю дозвілля, що забезпечить середовищами для спілкування, обміну думками та емоціями;
  • відчуття стабільності – бачення себе тут і зараз, плюс планування в плані розрізу кількох років наперед, яке зараз в Україні ускладнене;
  • ресоціалізаційних – адаптація молодих людей, що повернулись після тривалого перебування за кордоном і отримують критику від тих, хто не виїжджав.

Наша організація наразі, на жаль, не може закрити всі потреби цільової аудиторії, але намагаємось закривати частину соціокультурних потреб та дати точку опори в отриманні відчуття стабільності.

FB: Які виклики постають в цій діяльності?

Владислав: Першим викликом минулого року для всіх нас стали кадрові втрати. Ми втратили як людей, що виїхали за кордон та і тих, хто пішов захищати Україну, хто перепрофілювався на діяльність в іншій сфері нашого життя. До цього додались втрати і цільової аудиторії – активні дівчата та хлопці, з якими працювали раніше, зараз знаходяться за кордоном. Третім викликом стало зменшення фінансування молодіжної сфери та, загалом, її не пріоритетність на фоні війни. І це зрозуміло, але з молоддю працювати всерівно необхідно. Тому, ми дуже вдячні партнерам, що в другій половині 2022 року нас підтримали і надали фінансування для облаштування «Освітнього простору «Укриття» – це справді укриття, що знаходиться в підвальному приміщенні Конгрес-центру СумДУ. Наразі ми та партнерські організації можуть проводити заходи для молоді в безпечному обладнаному просторі та не бігати за тридев’ять земель в укриття через повітряні тривоги, що по 5 разів за робочий день. І це велика розкіш наразі – ми дійсно щиро дякуємо такій можливості всім, хто долучився, всім, кого згадав вище у відповіді на третє запитання.

FB:  Як можна долучитися до громадського/волонтерського руху

Владислав: Просто захотіти бути корисним. Бути корисним і щось почати робити чи долучитись до колективу іншої організації. Сумська область має дуже сильне громадське середовище, в якому переважно порядні люди. Ви приходите на заходи обраної організації, дивитеся чи підходять цінності, мета діяльності, форма та атмосфера роботи з цільовою аудиторією і вирішуєте чи хочете долучатись до діючих програм чи привносити свої власні ідеї. Готовий надавати бажаючим безоплатні і безцінні консультації –  vladyslav.dibrova@gmail.com . Активні люди потрібні особливо зараз в кожній сфері громадського життя.

FB:  Що найяскравіше запам’яталося за ці роки громадської діяльності?

Владислав: Найяскравіше пам’ятаються моменти успіху інших – особливі емоції. Радієш, коли твої підопічні вже реалізовують власні суспільно-корисні ініціативи і розумієш, що десь там і твоя частинка вкладу глибоко схована.

FB:  Які плани надалі??

З плануванням зараз все дуже обережно, але цього року нам з науковим керівником Петрушенком Юрієм Миколайовичем вдалось отримати бюджетне фінансування на три ініціативи:

  • Фестиваль настільних ігор «Ігробум» – розвиток клубів настільних ігор, про який розповідалось вище.
  • Моделювальна гру «У шкурі депутата» – імітаційне моделювання роботи Сумської обласної ради. Учасникам надаватиметься можливість відчути себе справжніми депутатами, взяти участь у розробленні та прийнятті місцевих ініціатив та працювати в сесійному залі Сумської обласної ради.
  • Табір Учнівського САмоврядування «ТУСА» – Денний табір в місті Суми Протягом 1 зміни на 5 днів діти-активісти учнівського самоврядування пройдуть серію навчань та зустрічей з успішними представниками громадського середовища Сумщини.

Дуже сподіваємось все реалізувати, незважаючи на дії країни-агресора.

Головний редактор: Юлія Опанасюк